top of page

Smul van de Ethiopische keuken in België

De authentieke Ethiopische keuken op restaurant of bij je thuis!

Ethiopische gerechten

RESTAURANT MENUKAART

Ruime keuze aan authentieke Ethiopische gerechten

Niemand is buitengesloten op ons menu. Of u nu een vis- of vleesliefhebber bent of de voorkeur geeft aan vegetarische gerechten, bij Abessinia krijgt iedereen waar voor zijn geld.

koffiebonen

Een vleugje geschiedenis over de Ethiopische koffie

Volgens de Ethiopische overlevering is het Kaldi, een geitenhoeder uit het zuidwesten van het land die, ergens in de negende eeuw, aan de bron stond van de koffie zoals die nu in de hele wereld is ingeburgerd. Kaldi zag hoe zijn geiten begonnen te dansen na het eten van de vruchten van een bepaalde boom. Hij nam de vruchten mee naar een monnik en beschreef hoe zijn dieren reageerden na het eten ervan. De monnik bestempelde dit vreemde gedrag als het werk van de duivel en wou de bonen vernietigen door ze in het vuur te gooien. De bonen begonnen te branden en meteen werd de hele kamer gevuld met de geur van vers gebrande koffie. De rest is geschiedenis.

De regio waarin Kaldi woonde heette Kaffa en dat werd ook de naam van het product. Toevallig één letter verschil met het ‘Mechelse’ woord ‘kaffe’. In tegenstelling tot bijna elk ander koffieland groeien koffiebonen in Ethiopië nog altijd op natuurlijke wijze.

Menukaart Takeaway

VLEESGERECHTEN

1. Doro Wot

Doro Wot

Doro Wot wordt gezien als het nationale gerecht van Ethiopië en wordt vaak geserveerd tijdens feestdagen. De kip wordt gestoofd in gekarameliseerde rode ui, tomatenpuree, gekruide Ethiopische boter en berbere. Tijdens het koken wordt look, gember en korerima toegevoegd. Voor het opdienen worden hard gekookte eieren in de saus gemengd. Het gerecht wordt bij voorkeur met injera gegeten.

2. Key Wot

Sega Wot

Het in kleine blokjes gesneden rundvlees wordt gegaard in een saus op basis van rode ui, tomatenpuree, look, gember, gekruide Ethiopische boter en berbere.

3. Tibs

Tibs

Tibs zijn reepjes gekruid rundvlees gebakken in een saus van Ethiopische boter, rode ui, zout, tomaat, pikante pepers en berbere.

4. Yebeg Alicha

Yebeg Alicha

Stoofpotje van lamsvlees in een sausje van ui, look, gember, Ethiopische boter en kurkuma. U heeft de keuze uit fijn of grof gesneden stukken lamsvlees.

5. Kitfo

Kitfo

Rauw of lauw rundgehakt met gekruide boter, mitmitta, korerima en zout. Het gerecht wordt geserveerd met kaas en injera en wordt meestal op feestjes en tijdens feestdagen gegeten.

6. Firfir

Firfir

Firfir is gedroogde injera gemengd met saus op basis van ui, berbere, tomaat en look, klaargemaakt in olie of boter. Het gerecht wordt naar wens met of zonder vlees klaargemaakt. Firfir kan zo ook als vegetarisch gerecht besteld worden.

VISGERECHTEN

7. Assa Wot

Assa Wot

Filet van witte vis klaargemaakt op een hoog vuur in een saus op basis van ui, Ethiopische boter, grof gesneden look en een beetje berbere.

VEGETARISCHE GERECHTEN

8. Gomen

Gomen

Vegetarisch gerecht waarin spinazie, rode ui en look in zonnebloemolie worden gestoofd. Op verzoek is het gerecht ook met rundvlees te verkrijgen.

9. Tekel Gomen - gratis bij elk hoofdgerecht

Tekel Gomen

Tekel Gomen is een prima uitgebalanceerd vegetarisch gerecht met aardappelen, wortelen, witte kool, rode ui en kurkuma. Zonnebloemolie vervangt in de groenteschotels de gekruide Ethiopische boter.

10. Kosta

Kosta

Kosta bestaat uit snijbiet, uien, knoflook, groene pepers en een snufje zout. Het gerecht wordt bereid met zonnebloemolie.

11. Shiro

Shiro

Een vastengerecht van gemalen kikkererwten, ui, look, zonnebloemolie, een mespuntje berbere en water.

12. Misr

Misr Wot

Gekookte linzen met gestoofde uien, tomatenpuree, berbere, look, gember, korerima. Op vraag vervangen we de berbere door kurkuma om het gerecht zachter te maken.

INJERA - GRATIS BIJ ELK HOOFDGERECHT

Injera

Injera wordt traditioneel gegeten in Ethiopië en enkele andere Oost-Afrikaanse landen en is een basisbestanddeel van de lokale keuken. Men mengt bloem, bij voorkeur Teff-meel, met water en laat het beslag enkele dagen gisten zoals bij zuurdesem. Het krijgt hierdoor een licht zurige smaak.
Injera wordt met de rechterhand gegeten. Een stuk injera gaat gepaard met een mondvol groenten of vlees. U maakt er een pakketje van en stopt het zo in uw mond. Door de sponsachtige structuur wordt de saus optimaal geabsorbeerd. Zo is elke hap een feest voor uw smaakpapillen.

KOFFIE

koffie

200 gram Ethiopische koffie, geroosterd en gemalen door Abyssinia in een stevige, hersluitbare verpakking.

ONZE GERECHTEN

Ethiopische keuken icoon

Heb je zelf ook zin gekregen om een of meerdere van onze gerechten uit te proberen?
Neem telefonisch contact op of mail om je bestelling te plaatsen!

bottom of page